7245775762_35b471e496_o

Ganoderma – čaj dugovečnosti

Lekovita svojstva biljaka, večna su inspiracija za istraživanje i kombinovanje tih dragocenih darova prirode.

Gljiva Reiši (Ganoderma lucidum) raste i na našem podneblju, ali se o njoj malo zna, naročito o njenom blagotvornom dejstvu, možda i zato što ona spada u jestive vrste. A priča o ganodermi seže u daleku prošlost. U Japanu, Kini i Koreji bila je namenjena carevima, jer se verovalo da je to “gljiva besmrtnosti”. Rod ganoderma obuhvata oko 40 sličnih vrsta i rasprostranjen je širom sveta. Raste od maja do novembra na raznim vrstama drveća, najčešće na hrastu, javoru, brestu, magnoliji, šljivi.

7245775762_35b471e496_o

Za dobijanje različitih lekovitih preparata koriste se gajene (ne iz prirode sakupljene) gljive, jer se mogu brati u ono vreme kada je sadržaj bioaktivnih komponenti najpovoljniji. U kineskoj tradiciji se Ganoderma lucidum smatra čudovtornim lekom za sve bolesti. Ovakvu reputaciju stekla je jer se pokazalo da pomaže pri lečenju: hroničnog hepatitisa, nefritisa, hipertenzije, artritisa, bronhitisa,arterioskleroze, dijabetesa, leukopenije, oboljenja jetre. Takođe je potvrđeno i da ubrzava oporavak rekonvalescenata,  reguliše metabolizam, pokazuje antitumorna svojstva, sredstvo je za poboljšanje sluha i vida. Deluje i na snižavanje holesterola i ublažavanje Alchajmerove bolesti. Iako gljiva,sama po sebi, nije lek, poseduje određena svojstva zahvaljujući kojima povoljno utiče i na imuni sistem. Poslednja istraživanja su pokazala da biološki dobijene materije iz ove gljive mogu da se koriste i kao antibiotici, jer stvaraju bakteriolitičke enzime, lipozome,  kao i kisele proteaze i pokreću mehanizme imuniteta u borbi  protiv bakterijskih, virusnih, gljivičnih i protozoalnih infekcija u slučajevima kada su ovi izazivači otporni na antibiotike. Ganoderma čaj, preparat iz Bioherbica palete, rađen po recepturi mikologa prof. dr Miomira Nikšića sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, je preparat namenjen kao dopuna ishrani, koji ima i uverenje o kvalitetu Instituta za zaštitu zdravlja Srbije “Dr Milan Jovanovića Batut”.

Ganoderma caj

Najviše istraživanja antitumornih efekata gljiva sprovedeno je u Japanu. U istraživačkom institutu Nacionalnog centra za rak u Tokiju, Ikekawa i saradnici su još davne 1969.godine ispitali antitumorno delovanje ekstrakata jestivih gljiva na miševima kojima su prethodno presadili sarkom 180, a to su pet godina kasnije potvrdili i proširili Hamuro i Čihara u zajedničkom istraživanju tog instituta.Posebno je značajno istaći da pojedini antitumorni agensi deluju ne samo na primarne tumore, nego u visokom stepenu i koče pojavu i razvoj metastaza.

0 Komentara

Ostavite komentar

Želite da učestvujete u diskusiji?
Slobodno ostavite komentar

Ostavite odgovor