veliki-Q10

KOENZIM Q10 – TREBA ZNATI OD 35-te

COENZYM Q10 + VITAMINI C I E + VITAMINI B-KOMLEKSA
Koenzim Q10 ili ubihinon je supstanca koja se normalno nalazi u našem organizmu i zadužena je prvenstveno za proizvodnju energije, odnosno deluje kao katalizator i omogućava pretvaranje hrane u odgovarajući i iskoristiljiv oblik energije. To se dešava u mitohondrijama svake ćelije našeg organizma.
Zašto je važan Q10
Takođe, važna uloga koenzima Q10 je i njegovo izuzetno jako antioksidativno delovanje. Antioksidansi su supstance koje štite telo od slobodnih radikala, koji dovode do prevremenog starenja, uništavaju zdrave stanice i povećavaju rizik od mnogih bolesti.
Q10 štiti krvne sudove
Najpoznatiji njegov efekat je zaštitni efekat na krvne sudove. On povećava elastičnost krvih sudova i sprečava oksidaciju LDL holesterola ( lošeg holesterola ), što sprečava stvaranje tzv. plaka, koji leži u osnovi ateroskleroze.
Ateroskleroza leži u osnovi gotovi svih kardiovaskularnih bolesti, kao što su visok krvni pritisak, angina pektoris, infarkt srca ili mozga, bubrežna oboljenja. S obzirom da su KVS bolesti sve učestalije, upravo ovaj njegov efekat je razlog sve veće upotrebe koenzima Q10.
Imunitet, energija, moždana aktivnost …
Dokazano je značajan i za imunitet, odnosno za borbu protiv patogena. Ovaj efekat ostvaruje ubrzavajući imuni odgovor na viruse i bakterije koji dospevaju u naš organizam.
Unos koenzima Q10 daje energiju, poboljšava moždane aktivnosti i pamćenje, poboljšava fizičku izdržljivost, zbog čega je posebno zanimljiv sportistima.
Naučno dokazan efekat
Naučne studije su potvrdile i njegov efekat, koji se ostvaruje visokim dozama koenima Q10, u usporavanju razvoja Parkinsonove bolesti, čak i za 40%.
Pokazao je pozitivan efekat i na alergije, hronični umor, Alchajmerovu bolest, redukciju telesne težine, migrene, kao i poboljsanje kvaliteta semene tečnosti.

Posle 35 godine vreme za Q10 suplemente
Maksimalna koncentracija koenzima Q10 u organizmu je između 22 i 25 godine. Posle 35 godine dolazi do značajnog pada njegove koncentracije, što se povezuje sa slabljenjem funkcije jetre. Sa 40 godina se u organizmu nalazi čak 30% manje koenzima Q10. Tada se savetuje obavezno uzimanje koenzima Q10 u obliku dijetetskog suplementa.
Do pada njegove koncentracije dovode i loša prehrana, stres, infekcije, hronične terapije, kao i neki lekovi ( npr. statini- lekovi koji se koriste za smanjenje povećanog holeserola u organizmu ). I u ovim slučajevima se savetuje njegovo uzimanje putem dijetetskih suplemenata.
Koenzim Q10 u preparatima postoji u dozama od 30, 60 i 100 mg.

U Apotekama prima – Sunlife – Coenzym Q10 plus
U SUNLIFE preparatu je doza od 60 mg koenzima Q10. 60 mg je optimalna doza, kako za preventivno uzimanje, tako i za uzimanje ovog koenzima u slucaju već postojeće bolesti.
Pakovanje je od 30 kapsula.
Uzima se jedna kapsula oralno sa dosta tečnosti.
U slučaju ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti, oslabljenog imuniteta, Parkinsonove bolesti, potrebno je uzimati 2-3 kapsule dnevno, kako bi se povećala efikasnost koenzima.
SUNLIFE preparat sa koenzimom Q10 u sebi sadrzi i vitamine C i E, kao i vitamine B-komleksa.
Vitamini C i E su značajni kao važni antioksidansi, te sa koenzimom ostvaruju tzv. sinergističko delovanje, odnosno ostvaruju zajednički povećan efekat. Takođe, značajni su i za imunitet.
Vitamini B-komleksa su značajni za normalnu razmenu materija između ćelija u organizmu, za smanjenje umora i iscrpljenosti, za normalnu funkciju srca,kao i za zastitu neurona i neuronskog omotača mijelina.

0 Komentara

Ostavite komentar

Želite da učestvujete u diskusiji?
Slobodno ostavite komentar

Ostavite odgovor