MAGNEZIJUM saveti

Magnezijum sprečava grčeve u mišićima

Magnezijum sprečava grčeve u mišićima

Grč – kao hitac, bez najave, snažan je bol koji najčešće pogađa list na nozi. Tada mišić očvrsne i ostaje bolno zgrčen. Prema procenama, oko 40% ljudi pogođeno je ovim tegobama, naročito sportisti, žene, trudnice i starije osobe. Češće se javlja noću i uzrokuje poremećaj sna.

Magnezijum, poznat i kao antistres mineral, uključen je u preko 300 biohemijskih reakcija, aktivira preko trista enzima koji omogućavaju nesmetan tok brojnih procesa razmene materija i energije u organizmu. Ljudsko telo u proseku sadrži oko 25 grama ovog minerala: 60 odsto ukupne količine uskladišteno je u kostima, oko 25 odsto koriste mišići (stimuliše mišićno opuštanje), a preostalih 15 odsto raspodeljeno je na mozak, srce, jetru i bubrege.
Magnezijum neutrališe negativno naelektrisanje spoljašnje strane ćelijske membrane, što dovodi do porasta razlike potencijala i porasta praga razdražljivosti mišićnog vlakna.

MAGNEZIJUM saveti

Zdravstvene dobrobiti magnezijuma:

Prevencija osteoporoze
Brojna istraživanja su potvrdila da unos kalcijuma, praćen unosom magnezijuma, povećava gustinu kostiju. Manjak magnezijuma menja metabolizam kalcijuma i hormona koji regulišu kalcijum, što može dovesti do osteoporoze.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti
Jedna od najvažnijih svojstava magnezijuma je što je dovoljan unos ovog minerala povezan sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja. Statistike su takođe pokazale i da dovoljan unos magnezijuma smanjuje rizik od moždanog udara.

Pomaže regulaciju visokog krvnog pritiska
Magnezijum igra ključnu ulogu u prirodnom regulisanju krvnog pritiska. Istraživanja povezuju ishranu bogatu magnezijumom i kalijumom sa statistički nižim vrijednostima krvnog pritiska.

Prevencija dijabetesa
Proučavanja su pokazala da su osobe sa manjkom magnezijuma izložene riziku da razviju dijabetes tip 2 i ozbiljnu dijabetičku retinopatiju. Magnezijum pomaže metabolizam ugljenih hidrata i utiče na lučenje i aktivnost insulina, pa tako učestvuje u kontroli nivoa glukoze u krvi.

Prevencija migrene, nesanice i lošeg raspoloženja
Usled svog delovanja na opuštanje glatkih mišića, magnezijum igra ulogu i u prevenciji migrena, nesanice i nekih simptoma depresije. Poznat je po blagotvornom delovanju u slučajevima stresa, strepnje, napada panike i bezrazložne uznemirenosti.

Preporučujemo Sunlife dijetetske suplemente na bazi magnezijuma u obliku šumećih i tableta za žvakanje (sa dodatkom vitamina C), sa aromom pomorandže, koji daje prijatan ukus.

0 Komentara

Ostavite komentar

Želite da učestvujete u diskusiji?
Slobodno ostavite komentar

Ostavite odgovor