122728---Q10

Negovanje i čuvanje zdravlja koristeći koenzim Q10

Koenzim Q10 se stvara u našem organizmu .Njegov sadržaj je životno neophodan u svim ćelijama organizma radi proizvodnje energije. Najveće koncentacije Q10 se nalaze u srčanom mišiću , bubrezima , jetri i mišićima . Njegov nivo u organizmu se održava optimalnim, sopstvenom sintezom i unosom iz namirnica ili suplemenata. Namirnice sadrže malu količinu koenzima Q10 napr: 1,6 kg sardine sadrzi količinu od 100 mg , pa je stoga najbolje koristiti suplemente. Sinteza Q10 u organizmu opada starenjem počevši od 20-te godine života da bi ubrzano počela da opada posle 45-te godine .

Koje su sve funkcije koenzima Q10?

1.Q10 je antioksidans rastvoran u mastima i sprečava peroksidaciju masti i stvaranje slobodnih radikala, čime značajno smanjuje oksidativni stres. Mnoge kozmetičke kuće su prepoznale taj efekat tako da se na tržištu mogu naći različite anti-age kreme za negu kože sa Q10.
2.Srce, jetra, bubrezi, mišići moraju da imaju dovoljnu količinu koenzima Q10, kako bi brzo i delotvorno proizvodili energiju.

SUNLIFE grupna za web

U kojim indikacijama treba koristiti Q10?

1. U srčanoj insuficijenciji pomaže da se ćelija miokarda zaštite od oštećenja usled nedostatka kiseonika i hranljivih materija. Kod osoba obolelih od angine pektoris moze da smanji učestalost i jačinu napada i rizik od srčanog udara. Takodje, suplementi sa CoQ10, mogu da smanje verovatnoću poremećaja srčanog ritma. Osobe koje koriste statine trebalo bi redovno da koriste Q10, jer je njegova endogena sinteza upotrebom statina smanjena .
2. Visok krvni pritisak: može da pomogne kod snižavanja visokog krvnog pritiska u dozi 1-2mg  po kilogramu telesne težine.
3. Slabost mišića: jača funkciju mišićne ćelije i povećava stvaranje energije u dozi 2 mg po kilogramu telesne težine.
4. Fizički stres i sportske aktivnosti, naročito kod osoba koja dugo i intenzivno treniraju i kojima je optimalan nivo Q10 u mišićima neophodan radi boljeg stvaranja energije i posledičnog smanjenja zamora mišića.
5. Migrena: može da se koristi u profilaksi migrena u periodu od 8-12 nedelja u dnevnoj dozi 200-300mg
6. Poboljšava gubitak telesne težine u osoba na energetski redukcionim dijetama .
7. Koenzim Q10, u sadejstvu sa kalcijumom i magnezijumom može da umanji upalu i krvarenje desni i smanji parodontozu.

Preporučeni unosi
Uobičajena doza u praksi je 30-120 mg dnevno.
Unos od 60-100 mg na dan udvostručuje nivo Q10 u krvi. Suplementi Q10 ne umanjuju endogenu sintezu Q10 , tj. organizam održava istu proizvodnju i kada se uzimaju suplementi.

122728---Q10

Koji suplement treba odabrati?

Apoteke Prima, nakon višedecenijskih pozitivnih iskustava od strane svojih pacijenata preporuciju SUNLIFE Q1O, koji je u trendu najnovijih medicinskih doktrina ponudio i novi sinergistički obogaćen Q10 vitaminima C, E ,B1, B6,B12, kao i mineralom cinkom, pri tome zadržavajući visoke standarde proizvodnje bezglutenskih, bez laktoze i bez šećera suplemenata.

Mr ph Gordana Ivanović

Apoteka Prima

0 Komentara

Ostavite komentar

Želite da učestvujete u diskusiji?
Slobodno ostavite komentar

Ostavite odgovor